Diumenge va tancar el primer cap de setmana del festival Revela’T que ha tornat a situar Vilassar de Dalt en el punt de mira de fotògrafs, seguidors i aficionats de la fotografia química.
Amb 7 anys de vida, el Revela'T s’ha consolidat com un referent internacional pels aficionats i professionals de la fotografia analògica que han trobat en aquest festival, gestat al municipi, un punt de trobada i d'intercanvi d'experiències i coneixements. L'edició d'aquest 2019, que va començar divendres i tancarà el 16 de juny, acull exposicions, activitats i tallers al voltant de la fotografia analògica, oferint l’oportunitat única de veure originals d’alguns dels més reputats fotògrafs del segle XX i XXI així com de talents emergents d’aquesta disciplina.
El certamen es va inaugurar divendres 7 de juny al teatre La Massa amb la projecció del film “De donde no se vuelve”, d’Alberto García-Alix. L’artista castellà, un dels màxims referents europeus de la fotografia contemporània, va assistir al passi i va fer una xerrada posterior per a tots els assistents.
Al llarg de tot el cap de setmana s’han fet vistes guiades pels diferents espais que acullen les 35 exposicions com el de Cal Garbat, Els Rajolers, L’estrella i el Museu. Mostres que es podran visitar fins aquest diumenge amb entrada lliure per a tots els vilassarencs i vilassarenques.
Activitats fins el 16 de juny:
Del 10 al 14 de juny
Si vols tornar a veure les exposicions amb molta més calma pots fer-ho durant tota la setmana. Les sales romandran obertes tot el dia, excepte durant una petita franja al migdia.
15 de juny
La major activitat del 15 de juny es trasllada a la Antiga Fàbrica Estrella Damm, amb una programació de xerrades i debats al voltant de nous formats, amb especial incidència en el fotollibre. Tindrem a grans fotògrafs especialitzats en aquest format i a d'altres ben coneguts per tots; també comptarem amb el programa de ràdio Full Frame, la pel·lícula de Shotting Holy Land de Josef Koudelka o un Lens Night Show, a l'estil dels Late shows televisius.
16 de juny
Jornada de clausura.
A part de les exposicions, començarem a les 11 h amb un Photowalk analògic pels carrers de Vilassar. Una activitat per a familiaritzar-se amb la fotografia analògica on t'obsequiarem amb un rodet de blanc i negre. Això sí, hauràs d'aconseguir una càmera analògica! Activitat gratuïta per a un màxim de 25 persones.
A les 19:30h projecció al Casal Popular de la la pel·lícula La Mirada rebel de Jacint Fornols i Marc Giner. Un documental que ensenya el festival des de dins. Què és? Qui ho fa? Després de la projecció hi haurà una petita festa de clausura on revelarem el tema de la propera edició.
El Festival de Fotografia Analògica Contemporània, Revela’T, celebra la seva setena edició amb un cartell farcit de primeres figures de la fotografia, que tindran la seva obra exposada a diversos espais de Vilassar i Barcelona, i que assistiran al festival per presentar-les al públic.
Del 7 al 16 de juny, tan Vilassar com Barcelona, s’ompliran d’exposicions, activitats i tallers al voltant de la fotografia analògica, oferint l’oportunitat única de veure originals d’alguns dels més reputats fotògrafs del segle XX i XXI així com de talents emergents d’aquesta disciplina.
El certamen s’inaugurarà divendres 7 de juny al Teatre La Massa de Vilassar de Dalt amb la projecció del film De donde no se vuelve, d’Alberto García-Alix. L’artista castellà, un dels màxims referents europeus de la fotografia contemporània, assistirà i presentarà el passi.
Revela'T 2019 comptarà també amb l'exposició d'Acción Cultural Española "50 fotografies amb Història" al Passeig Colom de Barcelona, i la presència de fotògrafs com Nobuyuki Kobayashi, Bill Moseley, Ramzi Haidar, Alex Timmermans i molts més.
Tot seguit us detallem la programació més destacada del festival. De totes maneres podeu consultar la programació completa a la pàgina web del Revela't.
PROGRAMA REVELA'T 2019
7 de juny
El festival comença a les 18 h amb una sessió de Photolatente, una activitat gratuïta organitzada per Oscar Molina. En acabar, cap a les 20:30 h en el Teatre de la Massa es projectarà la pel·lícula De donde no se vuelve d'Alberto García Alix, seguit d'una xerrada amb l'autor. En acabat, hi haurà pica-pica, cerveses i bona música en directe a l'exterior del teatre.
8 i 9 de juny
Dissabte 8 i diumenge 9 seran els dies forts del festival. 35 Exposicions. No et pots perdre les de Bruce Gilden i David Burnett a la Sala Estrella o les d'Eduardo Nave, Jorge Fuembuena, Javier Viver, Nobuyuki Kobayashi o René Maltete a la Fàbrica de cal Garbat o la Col·lecció Raylowski al Museu-Arxiu. Hi ha una petita entrada que et servirà per als dos dies i per a les visites guiades amb la presència de la majoria de fotògrafs.
Al Museu-Arxiu, començarà el dia amb el taller d'Oscar Molina “Detrás de la cámara”, que proposa una exploració del mapa del procés creatiu. Aquest taller es fa durant els dos dies. Amb el preu s'inclou el menjar del dissabte i l'entrada a les exposicions.
L'activitat principal es desenvoluparà al parc de Can Rafart, centre de les activitats lúdiques. Aquí no podem perdre'ns la Fira Comercial, amb 22 carpes de diferents marques, venedors i col·leccionistes, on hi podrem trobar el material analògic més divers per a proveir-nos per a una bona temporada, cèmeres i fins i tot un botiga de reparació de material.
A la zona de gespa tindrem el Market d'obra fotogràfica d'autor, on 12 fotògrafs seleccionats ens mostraran i vendran la seva pròpia obra analògica. Una bona ocasió per a començar o per anar completant la nostra col·lecció fotogràfica.
Xerrades amb fotògrafs, a la sala polivalent de Can Rafart, amb Alex Timmermans, un dels grans colodionistes europeus i organitzador de la gran trobada europea de colodionistes; Ramzi Haidar, reporter gràfic libanès que va cobrir durant 30 anys els conflictes d'orient mitjà, representants de Film Shooters Collective, un col·lectiu mundial que aposta per la pel·lícula fotogràfica i Nobuyuki Kobayashi, un fotògraf japonès que utilitza la platinotipia sobre un paper declarat patrimoni mundial per la Unesco. I a la tarda, LABsurfing, on diferents iniciatives analògiques buscaran noves formes de donar-se suport entre elles. Totes aquestes xerrades són gratuïtes.
Mentrestant s'anirà preparant el dinar. Aquest any, 5 tipus de paelles diferents, amb opcions veganes. Durant tot el dia hi haurà Foodtrucks per si et ve de gust una cosa diferent i, cap a les 20h, comencem amb una mica de música de Jazz amb Artur Bogunyà trio durant el sopar; i seguidament espectacle de foc amb Diabòlics anònims i Tabalers i per començar la festa amb Brigitte & David Sam quartet; la nnit acabarà amb DJ Edu.
Durant tot el cap de setmana, al parc hi haurà activitats infantils i per al públic familiar: demostracions de Cianotipia Gegant, una càmera fosca on podrem veure des de l'interior com funciona el principi òptic de la càmera, coneixerem l'scrapbooking, aprendrem a fer collages o ens endinsarem en el meravellós món dels quimigramas on grans i petits podreu jugar i experimentar amb aquestes tècniques.
Del 10 al 14 de juny
Si vols tornar a veure les exposicions amb molta més calma pots fer-ho durant tota la setmana. Les sales romandran obertes tot el dia, excepte durant una petita franja al migdia que podeu aprofitar per a fer un mos algun dels restaurants que recomanem des de la web del festival.
15 de juny
El cap de setmana següent centrarem la major activitat en el dia 15 de juny a la Antiga Fàbrica Estrella Damm, amb una programació de xerrades i debats al voltant de nous formats, amb especial incidència en el fotollibre. Tindrem a grans fotògrafs especialitzats en aquest format i a d'altres ben coneguts per tots; també comptarem amb el programa de ràdio Full Frame, la pel·lícula de Shotting Holy Land de Josef Koudelka o un Lens Night Show, a l'estil dels Late shows televisius.
16 de juny
Jornada de clausura.
A part de les exposicions, començarem a les 11 h amb un Photowalk analògic pels carrers de Vilassar. Una activitat per a familiaritzar-se amb la fotografia analògica on t'obsequiarem amb un rodet de blanc i negre. Això sí, hauràs d'aconseguir una càmera analògica! Activitat gratuïta per a un màxim de 25 persones.
A les 17:30h projecció a La Massa de la la pel·lícula La Mirada rebel de Jacint Fornols i Marc Giner. Un documental que ensenya el festival des de dins. Què és? Qui ho fa? Després de la projecció hi haurà una petita festa de clausura on revelarem el tema de la propera edició.
Aquest dimarts 28 de maig es va celebrar el Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones i Vilassar de Dalt es va sumar a la commemoració amb un taller per viure la menstruació en positiu i una sessió de Txikung a l'aire lliure.
La regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt va organitzar aquest any, per primera vegada, la commemoració del Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones.
El dimarts 28 de maig la Biblioteca can Manyer va acollir el taller 'Viu el teu cicle menstrual en positiu' a càrrec de Mujer Cíclica que va reunir més de 25 dones de totes les edats que van assistir a la xerrada i van practicar exercicis posturals especialment pensats per a cada fase del cicle menstrual.
Dijous 30 de maig l'escenari de les activitats es va traslladar al Parc de can Rafart on va tenir lloc un taller de Txikung a l'aire lliure a càrrec de la professora de ioga, txikung i pilates, Marta Díaz.
La divulgació i la recaptació de fons van ser, un any més, els pilars de la Fira contra el càncer que enguany arribava a la 24a edició. Organitzat per l'associó Vilassar de Dalt contra el càncer (VDDCC) amb la col·laboració de més de 300 voluntaris, l'esdeveniment va concentrar en un cap de setmana xerrades, tallers, mercat, actuacions i àpats populars i van posar especial atenció al càncer de còlon i a noves tècniques com el tatuatge oncològic.
Com ja és habitual, la divulgació a la taula de la carpa de Ràdio Vilassar de Daltva ser el centre del primer dia de la festa. Aquest any es va posar l'atenció en el càncer colorectal en una taula rodona moderada per Manel Brun i amb la participació del Dr. Francesc Salvà Ballabrera, oncòleg; el Dr. Oscar Estrada Ferrer, cirurgià colorectal; Laura Padró, dietista i nutricionista; i Imma Morales, infermera del CAP de VIlassar de Dalt. La segona de les taules rodones es va centrar en noves tècniques de recuperació del càncer de mama com el tatuatge oncològic, pràctica que permet crear aurèoles amb tinta a les mames mastectomitzades. Aquesta taula també va servir per presentar el projecte Cercles a través del qual les sòcies i socis de Vilassar contra el càncer podran tenir accés a la tècnica de tatuatge oncològic i va comptar amb la participació de la tatuadora oncològica Alejandra Ciércoles Martín, la psicooncòloga de Vilassar contra el càncer Dolors Vilà, l'emprenedora del projecte Cercles Meritxell Monterde, l'assessora de VDDCC Rosa Maria Pujol i la presidenta de l'entitat Jerònia Sànchez.
A banda de l'acció divulgativa i informativa, les jornades van comptar també amb el tradicional mercat de productes diversos, els àpats populars, espectacles i música en directe. De nou, les jornades es van apropar als més petits amb les diferents atraccions infantils com els inflables o les bombolles de sabó gegants.
Durant la jornada de dissabte l´atenció també es va centrar també a l'escenari del parc amb les exhibicions de Qi Gong a càrrec de la professora Marta Inés Díaz Blanque abans del dinar popular amb amanida i arròs. A la tarda va ser el torn pel ball amb les alumnes de l´Aula de Dansa de Vilassar de Dalt. La jornada va acabar amb un sopar popular i la música en directe de Cesc.
Com ja és habitual, la jornada de diumenge la van protagonitzar el grup Triarios M.G. Vilassar amb les seves motos HarleyDavidson i la navegació de les maquetes de vaixells a càrrec dels membres del Club de Modelisme Naval de Girona. El grup Tike&Nila Bollywood va tancar les jornades amb una exhibició de ball.