Notícies

Els geganters de Vilassar celebren 20 anys dels gegants nous i 50 de la recuperació dels vells

11-Feb-2019

Aquest 2019 és any d'efemèrides importants pels gegants de Vilassar. I és que els gegants nous, en Pere Màrtir i la Genisa celebren 20 anys i, a més, es commemora el 50 aniversari de la recuperació d´en Lluís i la Maria. Per això, la Colla de geganters ja està preparant un conjunt d'activitats per celebrar-ho.

Per començar l’any, la Colla de geganters ha arreglat els gegants vells, en Lluís i la Maria, que aquest 2019 celebren els 50 anys de la seva recuperació. Se’ls ha fet un arranjament general de cops i parts malmeses i també s’han repintat perquè llueixin com nous durant tot l’any.

Pel que fa als gegants nous, en Pere Màrtir i la Genisa, enguany celebren el seu 20è aniversari i la colla els està preparant una gran festa pel proper mes d’abril. L’acte, amb data encara per confirmat, servirà per celebrar l’aniversari i també per presentar els nous vestits que portaran els gegants a partir d’aquest any. Els nous vestits, els tercers de la seva història, recuperaran el caràcter històric d’acord amb l’època i els personatges que representen: una ordidora i un rajoler del 1915. Per tirar endavant el projecte de nou vestuari, la Colla de geganters ha comptat amb la col·laboració del Museu Arxiu de Vilassar i el dibuixant Francesc Riart en la recerca i creació dels esbossos dels vestits. També de l’Elisenda Guedea i la Reme Laso en la recerca de teixits i teles i el disseny i confecció dels vestits que encara està en procés.

Serà el mes d’abril, doncs, i coincidint amb el seu aniversari, quan en Pere Màrtir i la Genisa estrenaran els nous vestits acompanyats de tot el poble amb un espectacle molt especial que comptarà amb la participació de grups de cultura popular i persones del poble per representar un fet històric del 1915 a la fàbrica de can Manyer. Aitor Garrido i Gonzalo Berger col•laboren amb la Colla de geganters en la recerca històrica que emmarcarà l’espectacle, i que serà l’acte central de commemoració de l’aniversari.

Tancarà les celebracions del 2019, la tradicional trobada de gengants de l’1 de maig que, a més, de totes les colles convidades que visiten cada any Vilassar de Dalt, comptarà amb la participació especial de gegants i gegantes de tot Catalunya relacionats amb el tèxtil i el gremi dels rajolers.